Remiantis „Tsenzor.Net“ šaltiniais, sprogimai buvo girdėti visame mieste. Taip pat liepsnos buvo matomos iš toli, o miesto gyventojams kilęs pavojus.

Sandėlis plyti didesnėje nei 1000 hektarų teritorijoje, jame laikomi įvairūs ginklai bei kita karinė amunicija. Apie sprogimus pirmasis pranešęs žurnalistas Jurijus Botusovas tikino, kad dėl šios nelaimės karinės šalies pajėgos gali likti bene beginklės.

Vietos gyventojai socialiniuose tinkluose rašo, jog yra priversti palikti savo namus. Taip pat mieste dingo elektra, visuose keliuose - spūstys.

Gyventojai tikino, kad situacija kritinė, mat sprogimai – tokie garsūs, kad juos sunku ištverti. Liudininkų teigimu, mieste įsivyravo panika, skelbia portalas inforesist.org.

Skelbiama, kad sandėlyje laikyta 188 tūkst. tonų sprogmenų.

Gaisras prasidėjo apie 22 val. vakaro vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Kalynivkos miesto centriniame Vinicos regione, Ukrainos kariuomenės vadovybė skelbia „Facebook“.

Tai antras reikšmingas incidentas paveikęs vieną Ukrainos ginklų saugyklų ir nors priežastis dar nėra aiški, kariuomenės tarnybos tiria sabotažo ir aplaidumo tikimybes.

Naujienų tinklalapis „Ukrainska Pravda“ citavo policijos atstovą Jaroslavą Trakalą, sakiusi, kad per gaisrą vienas po kito sproginėjo artilerijos sviediniai.

Kol kas nėra žinoma kokią žalą sukėlė sprogę sviediniai, tačiau vietos žiniasklaida saugyklą apibūdina kaip vieną didžiausių šalyje.

Iš Vinicos srities Kalynivkos ir Vinicos rajonų dėl gaisro ginklų saugykloje evakuota maždaug 30 tūkst. gyventojų, vienas nukentėjęs žmogus paguldytas į ligoninę, trečiadienį pranešė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

„Iki 6 val. (vietos ir Lietuvos laiku) Kalynivkos rajone evakuota 28,3 tūkst. žmonių, kurių 20 tūkst. evakuojasi savo transportu, o 8,3 tūkst. – iš evakavimo punktų. Be to, iš centrinės rajono ligoninės į Vinicos miesto ligonines evakuota 180 pacientų“, – sakoma trečiadienį ryte tarnybos interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Gelbėtojai nurodė, kad iš Vinicos rajono evakuoti 1366 gyventojai. Evakuotieji apgyvendinami Vinicos rajono ligoninėje Vinicos mieste.

Pradiniais duomenimis, vienas žmogus buvo sužeistas. Moteris, patyrusi vidutinio sunkumo sužeidimų, paguldyta į Vinicos centrinę rajono ligoninę.

Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos komandos keturiuose gyvenamuosiuose namuose užgesino gaisrus, įsiplieskusius pataikius šaudmenims.

Gaisras Ukrainos gynybos ministerijos ginklų saugykloje prasidėjo antradienį apie 22 val. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Kalynivkos miesto centriniame Vinicos regione. Kalynivkos ir 10 km spinduliu esančių gyvenviečių gyventojai informuoti ir evakuojami.

Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas pareiškė, kad tiriama ginklų sandėlio padegimo versija.

„Kol kas specialistai preliminariai laikosi nuomonės, kad tai nėra savaiminis užsidegimas – tai yra, yra išorinė priežastis“, – vyriausybės vadovas trečiadienį sakė televizijai.

„Oro erdvė uždaryta 50 kilometrų spinduliu aplink gaisro vietą“, – „Facebook“ rašė infrastruktūros viceministras Jurijus Lavreniukas.

Į įvykio vietą šiek tiek po vidurnakčio atvyko Ukrainos ministras pirmininkas Volodymyras Hroismanas, koordinuojantis nelaimės likvidavimo veiksmus, sakė premjero administracija.

Administraciniam regiono centrui Vinicos miestui pavojaus nebuvo, sakė miesto meras.

Kai kuriose regiono vietose dėl įvykio sutriko eismas ir traukinių judėjimas.

Kovo mėnesį, mažiausiai vienas žmogus žuvo kai rytiniame Balaklijos mieste sprogo ginklų saugykla.

Tada tarnybos kaltino Maskvą ir su Ukrainos kariais rytuose kovojančius prorusiškus separatistus ir sakė svarstantys versiją, kad gaisrą sukėlė iš bepiločio orlaivio išmesti sprogmenys.

Vinicos miestas yra apie 200 km į vakarus nuo Kijevo, toli nuo rytinio regiono, kur Ukrainos kariuomenė nuo 2014 metų kovoja su prorusiškais sukilėliais konflikte, nusinešusiame daugiau nei 10 tūkstančių žmonių gyvybių.

Kijevas ir dauguma Vakarų valstybių kaltina Maskvą teikiant paramą sukilėliams, tačiau Rusija tai įnirtingai neigia.

Konfliktas prasidėjo Maskvai 2014 metais aneksavus Krymo pusiasalį, kai po masinių protestų buvo nuverstas Ukrainos prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Premjeras mano, kad gaisras - ne atsitiktinis

Ukrainos vyriausybės vadovas Volodymyras Hroismanas pareiškė, kad asmenys, atsakingi už padėtį Kalynivkoje Vinycios srityje, kur nuo antradienio vakaro dega šaudmenų sandėliai, turi būti patraukti atsakomybėn.

„Turime atlikti nuodugnų tyrimą ir suprasti priežastį, dėl kurios susidarė ši nepaprastoji situacija. Tai mūsų, Ukrainos, kariuomenės arsenalas, ir jis sunaikintas, mano nuomone, neatsitiktinai. Tačiau reikia įsitikinti, kad visi, kurie turėjo būti už jį atsakingi, bus patraukti atsakomybėn. Manau, tai yra absoliučiai principinis klausimas“, – sakė V.Hroismanas trečiadienį vyriausybės posėdyje.

„Pamenu Mariupolį, pamenu Balakliją, šiandien jau Vinycia. Protingi daro išvadas, kvailiai kartoja klaidas. Manau, šiandien įvyks karinio kabineto posėdis, kuriam pirmininkaus vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, šalies prezidentas. Jame bus išanalizuota situacija ir padarytos atitinkamos išvados“, – pažymėjo premjeras.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nusprendė sušaukti karinio komiteto posėdį, kuriame dalyvaus V. Hroismanas, Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksandras Turčynovas, teisėsaugos ir gynybos žinybų vadovai.